dijous, 12 de novembre del 2009

Reflexions al voltant de les consultes per la independència!!

A poques hores que la plataforma ciutadana La Garrotxa decideix se'ns presenti a Sant Jaume de Llierca de la mà del seu jove promotor, Jordi Gasulla (entre d'altres), em venen al cap unes quantes reflexions.

D'entrada, estic convençut que l'Ajuntament de Sant Jaume s'adherirà a l'iniciativa: per mi, no sumar-s'hi seria una sorpresa i un error! Ho dic pel convenciment que tinc que qualsevol consulta popular és un acte que dignifica la democràcia perquè la fa no només representativa cada quatre anys sinó també participativa en el seu dia a dia en les qüestions que mereixen ser consultades. A més, el poc caràcter i la poca personalitat de l'actual govern municipal farà que, donat que a la reunió hi assistirem sobretot aquells que pensem que val la pena provar l'experiència, cedeixi a la pressió popular sense donar-hi gaires voltes.

Sí, jo penso que si una entitat civil vol prendre part de la lluita tranquila i no violenta cap a l'independentisme i ho vol fer mostrant davant els poders polítics el seu èxit de convocatòria i el seu suport popular, se li ha de facilitar la feina. Tres-cents anys de convivència per construir plegats un Estat amb una o diverses nacionalitats no han servit per res més que per provocar boicots i fòbies cap a tot allò que sembla català. En aquest sentit, en trenta anys de democràcia moderna sovint sembla que no s'ha fet gaire feina des del vessant polític (i se n'ha fet molta!) i és per això que celebro que la iniciativa civil, el voluntariat i l'associacionisme, es plantegin prendre el relleu a les iniciatives polítiques. El simple fet que des de Madrid es vulguin prohibir aquestes iniciatives m'anima més a participar-hi: ningú té dret a escapçar la meva llibertat sempre que exercir-la no faci mal a ningú.

Sí, jo vull consultes populars obertes a tothom per part d'entitats privades sempre que les dades recollides (les meves dades personals) no s'utilitzin per finalitats diferents a les que jo he donat permís. I sí, en aquesta consulta, amb una pregunta tan ambiciosa com ambigua com la que es va presentar a Arenys, la meva resposta és "sí".

Però cal aclarir alguns punts. Primer. La meva participació no és incondicional: la plataforma, tot i les evidents vinculacions amb els cercles repúblicans, s'ha de mantenir allunyada dels partits polítics per assegurar la seva pròpia independència d'acció. Si donar suport a la plataforma vol dir també significar-se de forma directe cap a alguna tendència política concreta més o menys pròxima deixarà d'interessar-me. Polititzar la plataforma significarà dividir-ne la força.

Segon. Cal tenir clar que l'única organització política que d'acord amb la Constitució actual pot convocar consultes populars és el Govern de l'Estat Espanyol. La Llei autonòmica de consultes populars encara es troba encallada al Parlament de Catalunya i els Ajuntaments només poden convocar-les per consultar en aquells afers estrictament locals. Per tant, les entitats privades s'escapen de la legislació i poden convocar referèndums. Però les organitzi qui les organitzi, els resultats obtinguts no tenen cap validesa ni cap vinculació legal. La victòria del "sí" no significa la independència ni dels Països Catalans ni del Principat de Catalunya. Pot semblar una tonteria dir-ho, però parlant amb algun company m'he adonat que aquest pensava que s'estava votant una iniciativa real de secessió.

Tercer. Això no serveix de res, doncs? En el nostre Estat de Dret no. Servirà per copsar la salut de l'independentisme català, com a mínim. Però també és cert que l'aflorament de l'independentisme a provincies pot contribuir a l'ascens també a poblacions més grans on no està tan clara la victòria d'un hipotètic sí. És a dir, si el "sí" guanya a Arenys, Manresa, Banyoles, Ripoll, Sant Jaume de Llierca... s'allisarà el camí perquè el "sí" guanyi força a Girona (que ho celebraran més tard), Tarragona, l'Hospitalet i Barcelona! Així, l'interès d'aquestes convocatòries als municipis d'aparent menor importància estratègica és crear tendències i sinèrgies en municipis més grans i centrals.

Resumint: no m'importa el que pogueu votar o deixeu de votar. No m'importa el vostre color polític ni la descomfiança que us produeixi la política davant l'allau de noticies de corrupció i poca ètica. El que sí que m'agradaria és que la gent tingués una mica de criteri, una mica d'opinió. Teniu la llibertat de decidir: Decidiu! Participeu encara que ja sabem que a priori no servirà de res, perquè ningú té dret a trepitjar ni la nostra llibertat ni els nostres drets.