diumenge, 12 de desembre del 2010

Festes paganes, tions, pessebres i pastorets

(Article publicat a l'edició de desembre-gener del Magazine viQolot)


 Ja abans que els romans adoptessin el cristianisme com a religió imperial l’any 325, els ibers que habitaven aquestes terres i els seus avantpassats ja celebraven l'arribada d'aquestes dates. Però no ho feien per motius estrictament religiosos, sinó que es tractava de celebrar el solstici d'hivern: la situació del sol respecte la Terra fa que al voltant del 21 de desembre tinguem el dia més curt i la nit més llarga de l'any. A partir d'aquestes dates cada dia més llum i cada nit menys foscor.

La tradició del tió, aquell tronc que piquem per tal d'accelerar-li la digestió i fer-lo “cagar” llaminadures i joguines pel gaudi dels més menuts de la casa, també prové d’una festa d'origen pagà. Cal tenir en compte que la fusta va ser durant molts i molts anys la principal font d'energia i calor a moltes llars; i no només això, sinó que també era la principal matèria primera per construir qualsevol tipus d'eina o objecte (mànecs per pales o destrals, bigues per aguantar les estructures de les cases, pals de paller per conservar el farratge pel bestiar, bastons per caminar, taules, cadires, llits, portes...). Per això calia fer una festa on l'arbre sigués el protagonista: en alguns llocs del món s'engalanaven els avets, en altres es cremaven troncs i s’atiava el foc tota la nit reunits en família, en altres llars es buidava el tronc i s'omplia joiosament de llaminadures, torrons o begudes dolces que s'anirien consumint de mica en mica a l'espera del bon temps i del poder tornar a feinejar la terra.

Caga-tió a casa nostra, olentzero-emborra a Euskadi, troncada o tizón a l'Aragó, lou cacho-fio a Provença, kef nedelek a Bretanya, chouque a Normandia, Christbrand a Westfàlia, Nadau tidún a la Val d'Aran... són molts els llocs arreu del món que s'han fet seva aquesta festa popular introduint-hi pintures, decoracions i cantarelles o caramelles pròpies de cada contrada.

Les religions també s'han encarregat de dotar a aquestes dates d’una profunditat moral i simbòlica important. Els cristians, practicants o no, honorem el naixement de Jesús, fill de Josep i Maria, fa més de dos mil anys en un fred estable de Natzaret. Aquest naixement representa, avui, l'esperança i la fe humana en un món més just, malgrat el patiment i el fred que ens envolta. La vida de Jesús vol fer-nos entendre com tot allò que fem en vida té un sentit; ens explica una història on el patiment i el perdó, on la injustícia i l'esperança, on la debilitat i la bondat esdevenen només una opció de vida que ens acompanyarà fins al final del nostre camí. Un “fes el bé i no el mal, que altra cosa no et cal”.

Això sí: al llarg de totes les festes i de les mil i una activitats on podem participar o assistir aquests dies, sempre hi ha un comú denominador que és la família i els amics. El Nadal és per sobre de tot una època de retrobament amb els nostres. És una època on val la pena fer un esforç i oblidar mals de cap i intentar tornar a començar molts projectes per fer-los el millor possible.

El pessebre és també, en aquest context, una bona excusa per fer quelcom en família o per sortir de casa plantant cara al fred. És tracta d’una tradició que és a la vegada un joc d’infantesa i cultura. Perquè els més petits s’ho passen d’allò més bé jugant i donant vida a les figures. I de pessebres n’hi ha molts tipus: des del pessebre que tothom pot fer en un racó de casa seva, fins als diorames artístics de les exposicions on cap detall es deixa a l’atzar... o les representacions de gran format: un pessebre vivent, ja sigui estàtic o en moviment o teatralitzat.

El primer pessebre vivent modern de Catalunya es creu que és el de Corbera de Llobregat, i data del 24 de desembre de 1962. Es van utilitzar vestits fets d’acord amb una mescla del costumari hebreu i català. Amb el temps s’hi va afegir música, nadales, narracions i il·luminació. I és aquesta tradició la que ha arribat als nostres dies i la que utilitzen la major part de pessebres vivents de Catalunya.

Les escultures i les pintures que trobem en molts temples i catedrals servien per explicar als fidels les creences cristianes i, així mateix, l’aparició del primer pessebre s’ha d’emmarcar en aquesta voluntat evangelitzadora. Tradicionalment es pren la figura de Francesc d’Assis i la data del 1223 a la població italiana de Greccio com a moment clau per explicar com aquestes representacions simbòliques del naixement de Jesucrist van començar a estendre’s entre les classes populars.

Diu la llegenda que mentre Sant Francesc predicava per aquelles terres pròximes a la ciutat de Roma, el va sorprendre el fred i es va refugiar en una cova propera a la població de Greccio. Les lectures de l’evangeli i l’ambient de pau i meditació d’aquella gruta li va fer venir la idea de reproduir fidelment i en viu el misteri del naixement de Jesús de Nazaret. No us penséssiu que va ser senzill de fer: va haver de demanar permís al Papa perquè en aquella època tal empresa era una excentricitat, però la seva avançada edat i la seva constant dedicació a la religió cristiana va ajudar-lo a aconseguir el beneplàcit papal. Llavors va pensar que per dotar l’escena encara de més realisme, a més de demanar la participació dels pagesos de la zona, calia fer portar palla, un ase i una vaca com si d’un estable autèntic es tractés. Amb els anys aquesta idea va tenir molt d’èxit i eren molts els pobles que escenificaven petites representacions de l’evangeli i molts els nobles i les famílies que tenien un pessebre a casa; la creença que tenir imatges de sants contribuïa a la protecció explica també la creixent indústria d’artesans i artistes religiosos que treballaven figures de fang i calç de diferents mides.

És per això que Francesc d’Assis és considerat per molts el pare del pessebre. La devoció cap a aquest Sant, ha convertit el 4 d’octubre en la diada del patró dels pessebristes, però també en la diada del benefactor dels animals i del medi ambient. En honor a Sant Francesc, els monjos seguidors de la Regla de Sant Francesc i les monges Clarisses prediquen una religiositat senzilla i austera, acostant-se a l’ideal d’un Jesús nascut en el sí d’una família pobra, envoltat de palla i animals de granja.

El nostre pessebre modern ha evolucionat, i quan no ha estat possible disposar d’un decorat natural que recreés fidelment el naixement, el suro s’ha convertit en muntanyes, els còdols en cabanyes, la molsa en conreus i prats i la sorra en forats. I a Catalunya i al País Valencià cal destacar molt especialment la figura del caganer, com a símbol de la fertilitat de la terra.

Façanes com la del Naixement al consagrat Temple de la Sagrada Família de Barcelona, també esdevenen pessebres. I és que la cultura del pessebre ens permet gaudir de moltes altres manifestacions artístiques i culturals, com per exemple Els Pastorets, una obra teatral escrita per Folch i Torres. O la figura de Sant Nicolau, que segons la llegenda va omplir d’or els mitjons d’una família pobra convertint-lo avui en un símbol pel consumisme desfrenat i en una imatge de refresc. O la Fira de Santa Llúcia el 13 de desembre, una de les fires més antigues del món amb una varietat i quantitat d’objectes de Nadal única. O el Betlem de Tirisiti a Alcoi, un muntatge teatral de titelles amb figures i escenes com el torero clàssic, el naixement de Jesús, l’arribada dels Reis Mags o la celebració de les festes de Moros i Cristians. O el drama litúrgic i cant gregorià de la Sibil·la a Mallorca i l’Alguer, que relata com serà la fi del Món i lo jorn del judici.

Tradició, cultura o llegenda, el Nadal és un temps per passar en companyia de la gent que més estimes. És un temps on l’escudella i la carn d’olla acompanyen el cava, els fruits secs i els torrons. On la família es reuneix per fer el pessebre o per anar a veure’n un de vivent a aquell poble tant pintoresc. On el dia 26 de desembre els canelons i el rostit permeten continuar la festa i aprofitar tot allò que va sobrar el dia abans. I pels que el temps fred de l’exterior fa entrar en un estat d’endormiscament permanent malgrat les festuoses llums de colors del carrer tenim els Sants Innocents, una festa de bojos que ens recorda que només falten prop de set setmanes pel Carnestoltes. El 31 de desembre, festa major de les bruixes, surt al carrer l’home dels nassos, un home amb tants nassos com dies li queden a l’any i que les criatures imaginen com a un monstre de cara desfigurada perquè no entenen el joc de paraules.



Amb l’any nou arriba la revisió d’allò fet, la penitència i els bons propòsits. I les bromes del “des de l’any passat que no ens veiem!”. Però encara no cal parlar d’apuntar-se tots en massa al gimnàs: esperarem a que acabi la cavalcada dels Reis Mags d’Orient, amb els carrers il·luminats pels fanalets de la quitxalla que camina agafant amb força unes cartes plenes d’il·lusions. L’endemà, a poques hores que tot torni a la normalitat, són ells els primers que es lleven aviat i desperten a tothom nerviosos per descobrir què els han deixat al peu de l’arbre de Nadal. Quina serà la joguina de moda, aquest any? A qui li tocarà la fava i a qui coronarem com a rei de la festa si li surt la figureta del Rei al tortell?

Bones festes a tothom!

dilluns, 6 de desembre del 2010

Reflexions després del 28N (I)

Ja fa una setmana que el ciutadans van ser cridats a les urnes per escollir als seus representants al Parlament de Catalunya. Aquest any la participació tampoc ha estat com per tirar coets, però els partits es mostraven contents perquè gairebé s'ha arribat al 60%... doncs que bé!

No tenia previst parlar-ne, però avui Solidaritat Catalana per la Independència (SCI), un dels partits que va aconseguir representació per primera vegada (i amb quatre diputats, que no està gens malament), ha anunciat que tenia intenció de presentar-se a les eleccions municipals. És una decisió estratègica que s'ha pres des de la direcció d'un partit que, teòricament, no prendria cap decisió important sense consultar les bases.

És clar que aquest partit també entenia per "llistes obertes" col·locar una llista tancada als primers llocs de les llistes electorals i sotmetre a un procés obert els llocs amb escasses possibilitats d'obtenir representació.

Us recordo que SCI tenia per objectiu aconseguir que 68 diputats del Parlament Català proclamessin la Independència de Catalunya de forma unilateral, acollint-se a la fórmula de Kosovo i al·legant que Catalunya ja està més que preparada per exercir d'Estat. Era una candidatura transversal que no mostrava quin tipus de polítiques econòmiques i socials volia potenciar perquè no pretenia administrar el país, sinó administrar la transició.

El cas és que molts dels associats, adherits, "treballadors anònims" i votants d'aquesta candidatura provenen d'altres partits que sí es presenten a les eleccions municipals, gestionant el dia a dia de molts pobles i ciutats de Catalunya. Això els obligarà a presentar-se al marge de SCI, al marge del partit amb qui s'havien presentat normalment, o potser amb una fórmula que ningú esmenta de coalició municipal independent (o marca blanca).

La meva opinió és que SCI no és gens diferent dels altres partits, per molt que vagin pregonant el contrari. López Tena i Bertran han aconseguit el que no tenien clar d'aconseguir si es quedaven als seus respectius partits (un seient al Parlament), i Laporta té el protagonisme que difícilment li hauria donat anar de número 2, 4 o 18 d'una altra llista.

Han sabut utilitzar el programa d'altres partits i la base social (i la informació, i el logo, i el lema...) de l'experiència de les Consultes sobre la Independència i ara els tocarà fer el que no han fet durant aquests tres mesos després de la seva fulminant i reeixida formació: "depurar" la base i l'estructura del partit per reforçar encara més el seu lideratge personal, engolint dins d'aquesta estructura aquelles personalitats i partits i associacions que els han donat suport en un moment o altre. Un hara-kiri col·lectiu on només cal que sobrevisquin 4 diputats per explicar-ho.

Laporta ha de ser la imatge mentre encara sigui mediàticament útil, Tena és des del principi el cervell, i Bertan i Struell hauran de seguir i callar perquè saben que són prescindibles i si cal no hi haurà contemplacions a l'hora de donar-los una puntada de peu i fora.

SCI al Parlament serà capaç de parlar clar i català, deixant-se d'allò "políticament correcte", perquè estar a l'oposició amb 4 diputats és més senzill que governar amb els 68 que se suposa que havien d'aconseguir per assegurar la declaració sense dependre d'altres partits. 4 diputats! Quin èxit! I ho és, eh! Ho és malgrat el carregament de sarcasme de les meves paraules si tenim en compte que han afeblit el vot independentista més del que s'hagués afeblit per sí mateix després d'una nefasta campanya de comunicació del treball tripartit (sovint buscada des dels mitjans de DESinformació). A la pràctica moviments legítims i suposadament benintencionats com SCI o Reagrupament.cat hauran servit per allisar una mica el terreny a CiU.

Felicitats: SCI és jove, té èxit i té talent! Perquè no aprofitar-ho? La gent s'ha mobilitzat (més en algunes comarques que en altres) i molts identifiquen els patrons del vaixell amb el moviment "net" de les consultes. A mi la vehemència i la personalitat de Tena em produeix admiració i m'espanta a la vegada, però per a la gent que no l'ha pogut conèixer en persona la primera sensació guanya a la segona. Mediàticament pot tenir més ressò presentar-se en un municipi sota la marca de SCI que CUP o PSAN o Partit Republicà Català o Els Verds-Alternativa Verda o Catalunya Nació Independència... però és que els postulats polítics són ben diferents!

SCI ha acaparat en tres mesos una part important del vot independentista atomitzant-lo quan ha convingut i fent-lo una mica menys potent en un moment on ens hi jugàvem molt. Això ja ho anirem recuperant i ja hi ha gent que comença a entonar el mea culpa per no haver apostat de debò per una coalició més àmplia, és qüestió de temps. Però és preocupant com ara pot engolir també la política municipal amb un discurs neutre que no sabem de cert on ens portarà. Ara té més de mig any per pensar com ho digerirà...

Amb encara més ambigüetat que altres partits, sense mostrar del tot les cartes, amb una oratòria excel·lent i amb un projecte buit però engrescador. Hem creat un monstre sense rostre capaç d'engolir-ho tot?



Segur que no n'hi per tant...

dimarts, 29 de juny del 2010

Catalunya de dol

Ahir varem constatar com malgrat els discursos i les suposades bones intencions, hi ha qui no li tremola el polze a l’hora d’engabiar la voluntat sobirana d’un poble sota el paraigua de la sentència d’un tribunal amoral, il•legítim, desprestigiat i incompetent.



Avui, per alguns som menys poble: sense nació, sense llengua preferent, sense dret civil català propi, sense Síndic de Greuges encarregat de controlar l’acció política de forma independent, sense capacitat de regulació sobre els agents financers del territori, sense límit a la solidaritat comprometent així la sostenibilitat del país i de la seva gent, sense capacitat legislativa per adaptar els impostos al dia a dia dels ciutadans...

I mentre es miren des de la barrera les reaccions davant d’aquesta retallada en la llengua, l’administració i la gestió tributària, es donen encara una setmana més de marge per acabar de decidir l’encaix o el desencaix de les futures competències (algunes encara pendents des de l’Estatut del 1979), limitant-les, repensant-se la financiació de la Generalitat, oblidant els drets històrics, potser soterrant el projecte de vegueries i qui sap si també la Llei de Consultes, negant la gestió compartida dels organismes estatals a Catalunya i la bilateralitat amb el govern central...

Si encara hi ha qui defensa que Catalunya pot conviure amb Espanya s’ho haurà de fer mirar per un especialista, que Intereconomia TV li ha afectat les neurones. No s’adonen de la realitat: és Espanya qui ha decidit independitzar-se de Catalunya.

La llibertat i la democràcia estan en perill per culpa d’un estat autocràtic que està deixant de ser “de dret” a marxes forçades: ni garanteix la separació de poders ni reconeix la sobirania del poble. Si la Constitució Espanyola és utilitzada pels partits polítics per segrestar la dignitat i el dret a decidir dels seus ciutadans sobirans, la Constitució té els dies comptats. Tic-tac, tic-tac, tic-tac...

Hi ha qui pensa que aquests fets estan allunyats de la realitat. Hi ha qui defensa que el que s’ha de fer es ocupar-se d’una crisi econòmica i financera que, sovint, ells mateixos han provocat. Que ningú us enganyi desviant-vos l’atenció: aquests temes toquen més que cap altre cosa el vostre dia a dia i les vostres butxaques.

Avui, per molts altres, tenim la oportunitat de ser més poble que mai. Només ho hem de creure, voler i mirar cap al nord, perquè la resposta no vindrà de l’oest salvatge... En democràcia la llibertat i la dignitat no es demanen, s’exerceixen!

divendres, 5 de febrer del 2010

Les novies

A vegades penso que és bonic que et surtin novies. És aquella sensació mig d’afalagament i mig de pànic, aquella sensació que sembla capaç de fer-te volar tot oblidant que la realitat és molt fràgil i que en qualsevol moment pots despertar-te amb la cara enclastada al terra.



L’enamorament, encara que ens dolgui reconèixer-ho, és només un estat d’ànim transitori en les relacions humanes de parella. Sí: transitori. I sí: no és una fase per la qual hem de passar de manera ineludible ni és una fase que podem passar amb qualsevol persona. Penseu que hi ha molta gent que ni tan sols ho ha viscut encara, però que pot estar festejant, casat, tenir mainada o ser un avi entranyable.

Però a vegades, quan la teva relació de parella penses que és perfecta, coneixes a una altra persona, aquesta es deixa estimar, mostra interès per la teva vida, t'hi sents bé, és ella qui et ve a buscar i et convida a anar junts pel món... És llavors quan apareixen els problemes de debò: estàs més còmode amb la nova amistat que amb aquella amb qui havies fet plans per compartir el llarg viatge.

Com li expliques, ara això? Què passa amb els amics comuns? Com has d’actuar amb els companys de la seva colla? M’imagino que això depèn de com sigui cadascú (qüestió de caràcter) i de quin és el grau de compromís i maduresa que s’havia adquirit.

Per ara, nosaltres només hem anat al cinema i hem vist junts la seva pel•lícula preferida. M’ha assegurat que si algun dia vivim junts anirem al cine del meu poble i triaré jo la sala i el film. Té un caràcter fort i transmet confiança i seguretat. Però sempre hi ha hagut un parell de detalls que m’incomoden... sort que, des de que viu amb dos companys de pis bastant "progres", hi ha hagut un canvi d’actitud i ha fet passos importants per corregir-se. Però el dia que menys ho espero, van i li surten aquells tics nerviosos que em treuen de polleguera: qui m’assegura que vivint el dia a dia el nostre pacte pot funcionar?

Amb l’altra amistat, en canvi, sé que podem treballar junts i els resultats han estat sempre prou positius, però amb ella amb prous feines hem anat a fer un toc al bar de la plaça o a penjar algun anunci al tauler del costat de la parada de bus. Ara que... té alguna cosa que m’atrau. No sé del cert què és. Segurament que pensa força igual que jo i els seus principis són també els meus, malgrat no sempre sap expressar-se bé i tothom l’acaba malentenent i l’acusa d’immadura. No sé si el dia que anem al cine em deixarà triar a mi la pel•lícula, la triarà ella o arribarem a un acord per triar-la entre tots dos. De fet... ara que hi penso un cop varem mirar una pel•lícula amb uns amics en comú. I no va ser una mala peli, la veritat. I el més curiós és que no us sabria dir qui va triar, aquell dia.

Sort que les relacions de parella no són només triar la pel•lícula. Seria massa senzill. Les relacions són més complexes i més reconfortants a la vegada, més ciència física i química i més filosofia i art a la vegada.

La decisió, així, és la tria entre fortalesa o principis, entre serenor o energia. La veritat és que no puc trair els meus principis morals i penso que un toc d’energia sempre és necessari si el que es vol és un món millor. La fortalesa arribarà. La serenor també. Ja he triat.

Hummmm... amb l’Anna tot bé, per cert. Em sembla que ho he tornat a fer: parlava de política.

dijous, 28 de gener del 2010

Aprofundim-hi una mica més...

Què ha motivat aquest text a les tantes de la nit? Un cop més, un altre article de política.

Des que La Trinca (altra vegada tan de moda) va publicar el seu treball "Nou de Trinca" al 1981, em sembla que la cançoneta no havia estat tan vigent com fins ara.



Amb els anys ells també han après a empassar-se la dignitat i a viure... a viure bé de xou en xou i de canal en canal. Si em permeteu el joc de paraules: "trinco-trinco".

El cas és que estic segur que cada dia hi ha més ciutadans que no ens comformem en viure bé venent les nostres misèries, i demanem més a la nostra societat i als nostres governs. Avancem, certament. Avancem en la bona direcció i darrerament s'han fet moviments molt importants. Però això no vol dir que hagim de renunciar a res: volem respecte i volem poder cridar als quatre vents en favor de la dignitat que un dia ens vam empassar o que un dia els nostres pares van haver d'empassar-se. Sense pors ni fòbies faltades de sentit. Desacomplexats i mirant endavant.

Potser ha arribat el moment que alguns partits polítics, en el seu afany de cerca del centre polític (i convertir-se així en la primera força en vots i en escons al Parlament de Catalunya) comenci a predicar un catalanisme CONfederalista al qual no havia d'haver renunciat mai. Parlem de dret internacional? Qui cedeix sobirania a qui? Parlem d'estratègies per un futur millor? Parlem d'un futur, en última instància.

Ah... i sí, sempre actuant amb la llei a la mà: la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, textos reconeguts explícitament a la Constitució del 1978.

dissabte, 16 de gener del 2010

Democràcia? Dictadura de partit?

No pretenc contestar d'una manera directa a les paraules expressades pel Primer Secretari del PSC de la Garrotxa publicades a La Comarca el 30 de desembre del 2009, ja que entenc que la seva opinió és seva i és de tot respectable. Però sí que vull plantejar una sèrie de reflexions arrel de les idees que apareixien a l’article en qüestió. Així, no s’ha d’entendre res del que diré com un atac personal: només és la meva opinió, igual de respectable.

Dit això, cal dir que els referèndums celebrats a més de cent seixanta municipis del nostre país probablement no representaven cap plebiscit sobre el dret a decidir o sobre la independència del país ja que les comissions organitzadores locals sabien molt bé que no es tractava d’una consulta popular vinculant sinó purament informativa, però sí que s’impregnava de simbolisme en representar un cop de puny ferm sobre la taula i com a toc d’alerta per aquells que no volen escoltar ni entendre la ciutadania del nostre país. Es va convertir en una crida pel respecte i la dignitat d’un poble.

A més, des de l’organització de les consultes no s’ha promogut mai l’independentisme i sempre s’ha estat, s’és i es serà neutral en les seves tasques. Si alguna de les entitats que s’han adherit a la iniciativa ciutadana ha volgut fer campanya en un o altre sentit sempre ha estat a títol individual i mai a nivell col·lectiu en nom de LA GARROTXA DECIDEIX. Així, anar a votar no és anar a favor de la independència sinó a favor del respecte, de la tolerància, de la pau i de la participació activa en la democràcia com a mitjà de regeneració del país i la societat.

Ens hem entristit molt cada vegada que un demòcrata ha dit que no pensa anar a votar perquè, amb aquestes paraules, ha dit també que no vol sentir què pensa la població que volgut confiar en ell i li dóna feina i salari. No sabem si ha estat un acte d’ignorància o d’hipocresia: quan la política es gira d’esquena a la societat, la política perd sentit i el polític es queda sense credibilitat davant la nostra democràcia. Segurament és aquest allunyament d’alguns pocs polítics de la realitat allò que ens ha portat a un estat general de desafecció política: aquells partits polítics que no mostren més que menyspreu vers una iniciativa ciutadana perden la legitimitat de representar-nos i de viure del sector públic, perden la legitimitat de demanar-nos que participem en un referèndum per un estatut d’autonomia o en unes eleccions europees que en molts municipis van tenir menys participació que al referèndum celebrat el 13D.

Certament resulta molt senzill deslegitimar una iniciativa ciutadana que s’ha organitzat des de la neutralitat i des de la transversalitat (nosaltres no hem menystingut ni hem ignorat a ningú que ha volgut dir-hi la seva), una iniciativa cívica que no ha gaudit del suport econòmic que tenen els partits per fer les seves campanyes i que sovint ha hagut de lluitar amb el soterrament informatiu per part d’alguns mitjans de comunicació. És més senzill deslegitimar tot el moviment social que ha comportat la consulta que dir obertament allò que es pensa: s’ha de ser molt valent per dir en veu alta que es vol decidir el propi futur i el del país.

Alguns van tenir la oportunitat única de votar pel sí. Altres van votar en contra d’allò que ningú abans s’havia atrevit a preguntar-los. Hi va haver qui va decidir votar en blanc. I no es va ignorar tampoc als que van decidir emetre un vot nul. La veritat és que ens preocupa l’abstenció, perquè potser significa que no ham sabut organitzar-nos prou bé o que no hem sabut motivar prou bé a la ciutadania. Però amb els pals a la rodes que ens han ficat des de l’ombra aquells que diuen “jo no penso anar a votar” en un acte de baix nivell democràtic i de nul nivell argumentatiu, nosaltres podem sentir-nos molt satisfets. Tant com a ciutadans com també com a organitzadors.

A partir d’ara ens queda animar a la gent a participar i a fer campanya per allò que creguin convenient. Des del nacionalisme, des del federalisme, des de la societat civil, des de les entitats cíviques, des de les converses de bar, des de l’empresariat, des dels mitjans de comunicació... Callar i marginar-se és massa senzill. I si a més ens queixem que no se'ns té en compte, no participar és de covards.

Qui no se senti convidat a aquesta festa ha de saber que se’ls convida a participar. Però li fem saber també que ja ho estava abans de fer-ho oficial en aquest text: aquesta és ja la seva festa. La de tots.

També volem capacitat de legislar, d’autogovern, volem solidaritat, volem respecte, volem ser allò que decidim entre tots i no allò que uns quants han decidit per nosaltres. La sobirania l’ha d’exercir el poble i no els partits. Em sembla això que ho afirma fins i tot la Constitució del 1978.

El conflicte cívic, l’intercanvi d’arguments, el canvi d’opinió, l’escoltar i parlar, la participació activa en un projecte comú... mai són dolents si s’exerceixen des del respecte, la tolerància i la pau. Més aviat és convenient que hi hagi diferència ja que sempre resulta enriquidor i es dota a la societat d’una vitalitat i una serenor que ens fa sentir membres d’un col·lectiu comú, d’una democràcia més saludable. El pensament únic ens allunya d’un sistema de valors i d’un sistema polític que funcioni i que, sobretot, funcioni millor. Si voler això radicalitza els que no volen formar part d’aquest col·lectiu pensem que no hem de permetre que els nostres objectius i els nostres somnis a curt o llarg termini es frenin, s’aturin, s’oblidin o es trepitgin. Els crits dels altres mai ens han de impedir pensar en veu baixa.

Els arguments econòmics sovint s’utilitzen a favor i en contra de la independència del país. Uns diuen que aniríem millor sols ja que es reduiria la pressió fiscal, els altres argumenten que el nostre mercat està a l’oest. Nosaltres pensem que si alguna cosa hem après darrerament d’aquesta economia globalitzada és que no hi ha regla que la pugui predir i controlar: el funcionament del mercat financer no ha pogut ser desxifrat encara per cap economista. El que tothom està d’acord en afirmar és que les nostres empreses han de lluitar per ser més professionals i competitives si volen internacionalitzar-se i guanyar-se un lloc en aquest procés global. Dit d’altra manera, els monopolis de mercats desapareixeran per molt que les empreses s’hi vulguin aferrar i la millor alternativa és aconseguir que siguin aquests mercats madurs els que es vulguin aferrar-se al nostre teixit empresarial. L’economia té molt a veure amb l’independentisme, certament, però és el potencial i la voluntat de l’empresa el que en determina l’èxit o el fracàs.

El bon govern té l’obligació d’escoltar al poble i respectar-lo; no es fa el sord i el menysprea. El bon govern no defensa ideals per majories, sinó que defensa la majoria d’ideals. Amb aquesta iniciativa nosaltres no pretenem entendre-hi d’electoralisme, de política ni de tribunals constitucionals: només pretenem que la democràcia funcioni millor, sigui més participativa i més representativa. No ens oblidem de la nostra història i la coneixem bé, però n’hem aprés que allò que val la pena no oblidar és que sempre hi ha un futur pel que val la pena lluitar pacíficament. D’entrada, que aquestes consultes i les que es faran d’acord sempre amb la legalitat vigent serveixin perquè la gent reflexioni sobre la qualitat democràtica del nostre país ja és un gran èxit. El primer. N'hi haurà més.